Abstract
Food has important role in maintaining and recovering the health of healthy and sick individuals. Thus, it is relevant to note that contaminated food is an important route of nosocomial infection, whose main causes of contamination are inadequate hygienic-sanitary conditions. So that, in this context, the aim of this study was to compile, through a bibliographic review of publications about the main sanitary legislation applied at the national level and their requirements focused on good handling practices in hospital food services, considering the sector of nutrition and dietetics, lactary, probe, and human milk bank. Based on this study, it was possible to conclude that the regulations that deal with good handling practices at the federal level, are based on resolutions RDC nº 216/04, and RDC nº 52/14, and the others mentioned, act as complements in the search for greater food security in hospital food services and related sectors.
References
BRASIL. Resolução da Diretoria Colegiada RDC ANVISA nº 307, de 14 de novembro de 2002. Altera a Resolução RDC nº 50 de 21 de fevereiro de 2002 que dispõe sobre o Regulamento Técnico para planejamento, programação, elaboração e avaliação de projetos físicos de estabelecimentos assistenciais de saúde. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 2002. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2002/rdc0307_14_11_2002.html. Acesso em: 12 abr. 2025.
BRASIL. Resolução RDC ANVISA nº 216, de 15 de setembro de 2004. Dispõe sobre Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 2004. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2004/res0216_15_09_2004.html. Acesso em: 12 abr. 2025.
BRASIL. Resolução RDC ANVISA nº 171, de 4 de setembro de 2006. Dispõe sobre o Regulamento Técnico para o Funcionamento de Bancos de Leite Humano. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 2006. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2006/res0171_04_09_2006.html. Acesso em: 12 abr. 2025.
BRASIL. Resolução da Diretoria Colegiada RDC ANVISA nº 52, de 29 de setembro de 2014. Altera a Resolução RDC nº 216, de 15 de setembro de 2004, que dispõe sobre o Regulamento Técnico de Boas Práticas para os Serviços de Alimentação. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 2014. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2014/rdc0052_29_09_2014.pdf. Acesso em: 12 abr. 2025.
BRASIL. Ministério da Saúde. Banco de Leite Humano. 2023. Disponível em: https://www.gov.br/saude/pt-br/acesso-a-informacao/acoes-e-programas/banco-de-leite-humano. Acesso em: 15 ago. 2023.
BRASIL. Resolução RDC ANVISA nº 503, de 27 de maio de 2021. Dispõe sobre os requisitos mínimos exigidos para a Terapia de Nutrição Enteral. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 2021.
FONSECA, R. M. S. et al. O papel do banco de leite humano na promoção da saúde materno infantil: uma revisão sistemática. Ciência & Saúde Coletiva, v. 26, n. 1, p. 309-318, 2021. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1413-81232020261.24362018. Acesso em: 15 ago. 2023.
GALEGO, D. S. et al. Lactário nos estabelecimentos assistenciais de saúde e creches. São Paulo: ILSI, 2017.
KREYMANN, G. et al. Guidelines on enteral nutrition. Clinical Nutrition, v. 25, n. 1, p. 210-230, 2006. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16697087/. Acesso em: 01 ago. 2024.
MEZOMO, I. B. Os Serviços de Alimentação: Planejamento e Administração. Barueri: Manole, 2015.
OLIVEIRA, C. R et al. Elaboração e validação de lista de verificação dos processos produtivos de dietas pediátricas em lactários hospitalares. Ciência & Saúde Coletiva, v. 27, n. 9, p. 3763-3776, 2022. Disponível em: https://www.scielo.br/j/csc/a/fXSZNZN589L4jQ5gy6JxTmJ/abstract/?lang=pt. Acesso em: 01 ago. 2024.
PAYNE-PALACIO, J.; THEIS, M. Gestão de Negócios em Alimentação: Princípios e Práticas. 12 ed. Barueri: Manole, 2015.
PEROTE, G. M.; VIEIRA, R. Q..; MEDEIROS, J. L. Nutrição enteral e risco de contaminação microbiológica: uma revisão de literatura. Nutrivisa: Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde, v. 1, n. 3, p. 23-26, 2014. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/9042. Acesso em: 01 ago. 2024.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright (c) 2025 Boletim Técnico-Científico